Bezglutenowe brownie

Składniki:

  • mąka ryżowa 100 g
  • marchew 100 g
  • 2 jaja
  • 40 g ksylitolu
  • 40 g czekolady 90% kakao
  • 2 łyżeczki kakao
  • łyżeczka proszu do pieczenia
  • łyżka oleju kokosowego

Przygotowanie: Marchew zetrzeć na tarce i przełożyć do blendera. Dodać mąkę, jaja i ksylitol. Wszystko razem dokładnie zblendować. Do masy dodać kakao, olej kokosowy i proszek do pieczenia. Ponownie blendować do uzyskania jednolitej kakaowej masy. Czekolade pokruszyć na kawałki i dodać do masy. Wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy ok. 20 cm. Piec w 180 stopniach przez 25 min.

Uwaga: Jeśli ciasto ma być 100% bezglutenowe, należy użyć bezglutenowego proszku do pieczenia oraz kakao, ponieważ te produkty często mogą być zanieczyszczone glutenem  z linii produkcyjnej.

Trackback from your site.

Absolwentka Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Doktorantka w Katedrze Żywności Funkcjonalnej, Ekologicznej i Towaroznawstwa SGGW. Naukowo analizuje zawartości związków biologicznie czynnych w żywności pochodzącej z produkcji ekologicznej, a hobbystycznie – gotuje i piecze.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.