Blok mocno czekoladowy

Składniki:

  • 200 g masła,
  • 100 ml wody lub mleka lub napoju roślinnego (migdałowego, sojowego, kokosowego),
  • 200 g cukru lub zamiennika (np. cukru kokosowego),
  • 400 g mleka w proszku,
  • 5-6 łyżek kakao bez cukru,
  • 2-3 szklanki ulubionych dodatków (ekspandowane zboża, suszone owoce, orzechy, pokruszone ciastka lub wafle)

Przygotowanie:

Masło, wodę, cukier i kakao podgrzać do momentu rozpuszczenia się wszystkich składników i uzyskania jednolitej masy. Masę wystudzić. Dodać mleko w proszku i dokładnie wymieszać. Dodać pozostałe składniki. Masę przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia foremki. Porządnie ugnieść i wyrównać. Szczelnie zakryć folią i schłodzić w lodówce przez kilka godzin.

Więcej na temat zdrowotnych właściwości czekolady w artykule http://www.akademiadobregosmaku.sggw.pl/czekolada-na-zdrowie/

Absolwentka Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Doktorantka w Katedrze Żywności Funkcjonalnej, Ekologicznej i Towaroznawstwa SGGW. Naukowo analizuje zawartości związków biologicznie czynnych w żywności pochodzącej z produkcji ekologicznej, a hobbystycznie – gotuje i piecze.

Skomentuj

Musisz być zalogowany aby skomentować