Budyń ryżowy

Składniki:

  • 100 g płatków ryżowywch
  • laska wanilii
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 300 ml mleka ryżowego
  • 50 g ksylitolu
  • owoce do dekoracji

Przygotowanie: Do garnka wsypać płatki ryżowe i zalać mlekiem. Dodać ksylitol i ziarenka wykrojone z laski wanilii oraz wlać ekstrakt. Zagotować często mieszając. Budyń przełożyć do miseczek lub pucharków i udekorować ulibionymi owocami.

Ilość na 2 porcje.

1 porcja: ok. 310 kcal, Białko: 4 g, Węglowodany: 77 g, Tłuszcze: 2,6 g

Absolwentka Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Doktorantka w Katedrze Żywności Funkcjonalnej, Ekologicznej i Towaroznawstwa SGGW. Naukowo analizuje zawartości związków biologicznie czynnych w żywności pochodzącej z produkcji ekologicznej, a hobbystycznie – gotuje i piecze.

Skomentuj

Musisz być zalogowany aby skomentować