Ciasto z buraków

Składniki

  • 2 jaja
  • 100 g ksylitolu lub erytrolu
  • 100 ml oleju roślinnego
  • 2 ugotowane buraki
  • 150 g mąki (ryżowa, pszenna, owsiana)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kakao
  • szczypta soli

Przygotowanie

  1. Jaja ubić z ksylitolem.
  2. Dodać wybrany olej roślinny i zmiksować.
  3. Zetrzeć buraki i przełożyć je do miski.
  4. Do miski z burakami przesiać mąkę.
  5. Dodać masę jajeczną, proszek do pieczenia, szczyptę soli i kakao.
  6. Wszystko dokładnie zblendować.
  7. Masę przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy ok. 20 cm.
  8. Piec w ok. 180 stopniach przez ok. 45 min.
  9. Po upieczeniu poczekać do ostygnięcia.
  10. Zimne ciasto posypać kakao.

Skomentuj

Musisz być zalogowany aby skomentować