Herbata jesienna

Składniki:

  • łyżeczka herbaty hibiskusowej
  • pół łyżeczki ulubionej czarnej herbaty
  • miód
  • pomarańcza
  • goździki
  • cynamon
  • anyż

Przygotowanie: Do szklanki, kubka, filiżanki lub słoika wsypać herbaty, 4 goździki, szczyptę cynamonu, gwiazdkę anyżu i zalać wrzątkiem. Parzyć pod przykryciem ok. 5-10 min. Gdy napar już lekko ostygnie dodać miód (wedle uznania) i wymieszać do rozpuszczenia. Połówke plastra pomarańczy udekorować powbijanymi goździkami i dodać do herbaty.

Rada: Ważne jest, aby miód dodawać do ostudzonej herbaty, by nie utracił swoich cennych właściwości.

A do herbaty warto przeczytać artykuł na temat zawartości polifenoli w róźnych typach herbat oraz kilka ciekawostek na temat właściwości przypraw korzennych.

Absolwentka Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Doktorantka w Katedrze Żywności Funkcjonalnej, Ekologicznej i Towaroznawstwa SGGW. Naukowo analizuje zawartości związków biologicznie czynnych w żywności pochodzącej z produkcji ekologicznej, a hobbystycznie – gotuje i piecze.

Skomentuj

Musisz być zalogowany aby skomentować