Kurs: Wpływ żywienia na zdrowie człowieka, czyli ABC dobrej diety

Miło nam poinformować, że od 22.08.2018 roku rusza kurs letni na Uniwersytecie Otwartym SGGW:

Wpływ żywienia na zdrowie człowieka, czyli ABC dobrej diety

Celem kursu jest zapoznanie z zasadami prawidłowego odżywiania się, a także z wpływem żywienia na stan zdrowia człowieka.

Na kursie omawiane będą m.in. następujące zagadnienia:

  • Insulinooporność – kiedy organizm Twojego dziecka nie dogaduje się z insuliną. Jak ustrzec się przed cukrzycą typu II?
  • Kiedy jedzenie szkodzi dziecku – o nietolerancjach, alergiach pokarmowych i dietach eliminacyjnych w zależności od wieku. Moda czy realna potrzeba?
  • Dieta wegetariańska w trakcie ciąży i laktacji – porady i zalecenia.
  • Dieta wegetariańska dla dzieci – czy to możliwe?
  • Chwyty marketingowe w reklamie żywności przeznaczonej dla dzieci.
  • Jesteś tym, co jesz więc nie bądź TANI, ŁATWY i SZTUCZNY.
  • Co można zjeść w szkole: słodkiego batonika musli czy kanapkę?
  • Żywienie dzieci aktywnych fizycznie.
  • Warzywa i owoce – zalety i sposoby włączenia w codzienną dietę.
  • Napoje energetyczne. Czy uczniowie mogą je pić? Czy pomogą przed sprawdzianem? Co kryje się w puszcze?
  • Zawartość soli, tłuszczu i cukru w produktach spożywczych oferowanych dzieciom i młodzieży (chipsy, nuggetsy).
  • „Zdrowe” przekąski. Czy na pewno zdrowe i czy podawać je dzieciom?
  • Zaburzenia odżywiania w wieku dorastania.
  • Piramida żywieniowa dla dzieci i młodzieży – najnowsze zalecenia żywienie.
  • Wpływ żywienia a rezultaty w nauce – jak jedzenie może pomóc zdać egzamin?

Korzyści

Uczestnicy kursu zdobędą wiedzę na temat zasad prawidłowego odżywiania się, dietoterapii w różnych jednostkach chorobowych, a także dowiedzą się jak powinna wyglądać dobrze zbilansowana dieta wegetariańska, dieta kobiet w ciąży i karmiących oraz czy żywienie podczas wzmożonego wysiłku (fizycznego lub psychicznego) powinno różnić się od żywienia człowieka prowadzącego siedzący tryb życia.

Terminy zajęć

22.08.2018 (środa): 17:00-20:00
25.08.2018 (sobota): 10:00-13:00
29.08.2018 (środa): 17:00-20:00
01.09.2018 (sobota): 10:00-13:00
05.09.2018 (środa): 17:00-20:00
08.09.2018 (sobota): 10:00-13:00
12.09.2018 (środa): 17:00-20:00
15.09.2018 (sobota): 10:00-13:00

Serdecznie zapraszamy do zapisów klikając w link

https://www.uo.sggw.pl/pl/oferta-kursow/866-wplyw-zywienia-na-zdrowie-czlowieka-czyli-abc-dobrej-diety/

Absolwentka Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Doktorantka w Katedrze Żywności Funkcjonalnej, Ekologicznej i Towaroznawstwa SGGW. Naukowo analizuje zawartości związków biologicznie czynnych w żywności pochodzącej z produkcji ekologicznej, a hobbystycznie – gotuje i piecze.

Skomentuj

Musisz być zalogowany aby skomentować