Lawenda

W lipcu w wielu ogrodach możemy spotkać kwitnącą lawendę. Jej niepowtarzalny zapach kojarzy nam się z latem, ciepłem i beztroską. Lawenda ze względu na swoją charakterystyczną woń wykorzystywana jest w przemyśle perfumiarskim, kosmetycznym oraz spożywczym. Jej nazwa wywodzi się od łacińskiego słowa lavare, czyli czyścić. Nazywano ją tak, ponieważ posiada właściwości oczyszczające i antyseptyczne. Jednak najbardziej znanym działaniem lawendy jest działanie uspokajające i relaksacyjne. Właśnie ze względu na ten fakt często jest składnikiem herbatek na uspokojenie czy dobry sen.

Lawenda to krzew z fioletowo-niebieskimi kwiatami. Uprawiana w krajach Ameryki Północnej i w Europie od dawna stosowana jest w naturalnej medycynie, ze względu na lecznicze właściwości. Najbardziej wartościowe, bogate w substancje bioaktywne, są kwiaty lawendy.. Ze względu na swoje właściwości lawenda znajduje szerokie zastosowanie w lecznictwie również w dzisiejszych czasach.

Lawenda wykazuje działanie przeciwbólowe, przeciwzapalne i regenerujące.Od wieków stosowana jest w medycynie ludowej jako naturalny środek uspokajający i usypiający. Kwiaty są bogatym źródłem polifenoli, flawonoidów, antocyjanów, garbników i fitosteroli. Substancje te działają rozkurczowo na mięśnie gładkie, pobudzają wydzielanie żółci i soku żołądkowego, dzięki czemu skutecznie niwelują problemy układu pokarmowego.

Kojąca woń

Lawenda pozytywnie wpływa również na układ nerwowy. Skutecznie wycisza, zmniejsza napięcie nerwowe, koi zmysły i ułatwia zasypianie. Olejek lawendowy może posłużyć jako element aromaterapii przy bezsenności. Kilka kropli olejku warto dodać do kąpieli lub do dyfuzora czy kominka do aromaterapii. Olejki eteryczne zawarte w kwiatach lawendy łagodzą różnego rodzaju bóle i są pomocne także podczas migreny.

Kwiaty lawendy możemy również samodzielnie zebrać i ususzyć. Schowane do woreczka umieszczamy pod poduszką, w szafie lub stosujemy podczas kąpieli wrzucając do wody świeże lub zasuszone gałązki.

Fioletowa ozdoba

Mając na uwadze walory estetyczne, piękno barwy kwiatów i oczarowujący zapach, lawenda jest często wykorzystywana do dekoracji ogrodów i wnętrz. Prezentuje się wyjątkowo i bez wątpienia jest atrakcyjną ozdobą. Jej zapach umili wypoczynek, przyciągnie motyle i pszczoły, a także odstraszy uciążliwe komary. Popularność lawendy stale rośnie. Można ją spotkać w przestrzeni publicznej – w wielu parkach na całym świecie. Bardzo popularne stały się także sesje fotograficzne właśnie na polach uprawy lawendy.

Smaczna lawenda

Lawenda stosowana jest również jako dodatek do potraw, szczególnie w kuchni hiszpańskiej, francuskiej i włoskiej. Pamiętajmy jednak, że jest to roślina bardzo aromatyczna, a co za tym idzie wystarczy zastosować niewielkie ilości, aby cieszyć się lawendowym aromatem naszych dań. Lawenda doskonale pasuje do ryb, owoców morza, delikatnych mięs, np. drobiu. Wzbogaci smak pieczonych ziemniaków, a wraz z oliwą z oliwek stworzy aromatyczny dressing do sałatek. Natomiast syrop lawendowy to idealny dodatek do naleśników i deserów. Przy jego użyciu można też wyczarować niepowtarzalne drinki i przygotować wyjątkową kawę lub herbatę, którą zaskoczy się znajomych przy wspólnym spotkaniu. Ususzone kwiaty lawendy stanowią doskonały dodatek do herbatek lub lemoniady.

 

  1. Fraszczak, B. „Lawenda.” Działkowiec 08 (2016).
  2. Korn, Naturalna. Ziołowe wsparcie na każdy dzień, 2021.
  3. E. Zujko, A. Witkowska, B. Kiernozek, Aktywność antyoksydacyjna naparów ziołowych, 2017.
  4. Cavanagh, H. M. A., & Wilkinson, J. M. (2002). Biological activities of lavender essential oil. Phytotherapy research, 16(4), 301-308.
  5. Cavanagh, H. M., & Wilkinson, J. M. (2005). Lavender essential oil: a review. Australian infection control, 10(1), 35-37.
  6. Fismer, K. L., & Pilkington, K. (2012). Lavender and sleep: A systematic review of the evidence. European Journal of Integrative Medicine, 4(4), e436-e447.

Skomentuj

Musisz być zalogowany aby skomentować