Piernik pomidorowy

Składniki

  • 200 g mąki (ryżowa, pszenna, owsiana)
  • 2 jaja
  • 150 g ksylitolu lub erytrolu
  • 150 ml oleju roślinnego
  • 400 g pomidorów krojonych (z puszki)
  • łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • przyprawy korzenne
  • szczypta soli
  • powidła śliwkowe
  • orzechy do dekoracji
Polewa
  • 50 g czekolady 90% kakao
  • 20 g oleju kokosowego

Przygotowanie

  1. Do dużej miski wsypać mąkę, dodać całe jaja, ksylitol lub erytrol, olej roślinny i pomidory z puszki.
  2. Wszystko dokładnie zblendować.
  3. Dodać przyprawy korzenne, sodę i proszek do pieczenia.
  4. Wymieszać dokładnie łyżką.
  5. Masę przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy keksowej.
  6. Piec w ok. 180 stopniach przez ok. 1 h.
  7. Po upieczeniu poczekać do ostygnięcia.
  8. Zimne ciasto przekroić i przełożyć powidłami śliwkowymi.
  9. Czekoladę i olej kokosowy rozpuścić w kąpieli wodnej i wymieszać.
  10. Przygotowaną polewą polać ciasto, posypać ulubionymi orzechami i poczekać do zastygnięcia czekolady.

Absolwentka Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Doktorantka w Katedrze Żywności Funkcjonalnej, Ekologicznej i Towaroznawstwa SGGW. Naukowo analizuje zawartości związków biologicznie czynnych w żywności pochodzącej z produkcji ekologicznej, a hobbystycznie – gotuje i piecze.

Skomentuj

Musisz być zalogowany aby skomentować