Wege grill

Lato to idealny sezon na grillowanie. Jest to bardzo lubiany przez nas sposób przyrządzania potraw. Proces ten nadaje żywności charakterystycznego smaku i zapachu, który kojarzy się nam z okresem wakacji. Wegetariański grill to opcja nie tylko dla wegetarian. To również świetna alternatywa dla standardowych, tłustych potraw mięsnych.

Grill może być bardzo dobrym i bezpiecznym sposobem obróbki termicznej. Przygotowane na nim potrawy bywają zdrowsze i mniej ciężkostrawne niż te smażone z użyciem tłuszczu. Dodatkowo podczas grillowania możemy zrezygnować z ciężkiego mięsa i przygotować wiele smakołyków z dużą ilością warzyw. Zamiast traktować warzywa jako dodatek, można spokojnie przygotować z nich pełnowartościowe, proste i pyszne dania.

Wege grill wcale nie musi być nudną imprezą, z której wszyscy goście wyjdą z pustymi brzuchami. Wegetariańskie przepisy mogą zaciekawić nawet najwierniejszych fanów kiełbasy i karkówki. Wegetariańskie dania z grilla śmiało mogą zastąpić tradycyjne mięsne potrawy.

Poniżej przedstawiany kilka wegetariańskich propozycji.

Warzywne szaszłyki

Pierwszą pozycją na wegetariańskim grillu są szaszłyki z warzywami, takimi jak cukinia i papryka. Cukinia to idealne warzywo na grilla bez mięsa. Przed położeniem na ruszt warto zamarynować ją w oliwie z oliwek i ulubionych ziołach. Cukinię można także faszerować kaszą, szpinakiem, serem feta lub tofu.

Doskonale smakują również papryka i pieczarki z grilla. Szaszłyków, jak i samym warzyw nie układamy wprost na grillu, ale na specjalnych tackach. Grillujemy je zaledwie przez kilka minut, aby nie utraciły cennych właściwości odżywczych. Na grilla nadają się także podgotowane wcześniej kolby kukurydzy oraz pomidory.

Sery i owoce

Ciekawym połączeniem smaków są sery i grillowane owoce. Do ułożenia na ruszt nadają się sery od oscypka i halloumi, poprzez fetę aż po pleśniowe. Doskonale smakują z żurawiną lub konfiturą z czerwonej cebulki, a także z ananasem, gruszką, brzoskwinią lub truskawkami z grilla.

Ziemniaki

Hitem ognisk są pieczone ziemniaki. A gdyby tak spróbować je ugrillować? Młode ziemniaczki wystarczy umyć i ponacinać (ważne, by ziemniak zachował swój kształt, dzięki nacięciom danie powstanie szybciej), doprawić solą oraz pieprzem, skropić oliwą z oliwek lub olejem, a następnie przełożyć na tackę lub zawinąć w folię i grillować przez 30 minut.

Białko na grillu

Ryby i owoce morza z grilla? Tak! Doskonale smakuje grillowany pstrąg, a jako danie z rusztu sprawdzą się także łosoś, halibut, dorsz, tuńczyk oraz makrela. Owoce morza i ryby grillujemy nie natłuszczając tacki. Krewetki, kalmary, przegrzebki czy ośmiorniczki wymagają jedynie kilku minut na ruszcie.

Jeśli chcemy dodać naszym grillowanym wegetariańskim potrawom trochę białka, idealnie pasować będzie tofu. Pokrojone w kostkę tofu należy wcześniej zamarynować w sosie sojowym, oliwie z oliwek i ulubionych ziołach i grillować kilka minut.

Skomentuj

Musisz być zalogowany aby skomentować