Ciasto z dyni

Składniki:

  • 50 g mąki owsianej
  • 50 g mąki ryżowej
  • 2 jaja
  • 50 g ksylitolu
  • 100 g dyni
  • przyprawy korzenne (cynamon, kardamon, imbir, mielone goździki i gałka muszkatołowa)
  • mała łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:

  1. Do pojemnika blendera wsypać mąkę
  2. Dodać jajka
  3. Wsypać ksylitol
  4. Dodać miąższ dyni
  5. Dodać przyprawy korzenne
  6. Blendować
  7. Do gotowej masy dodać proszek do pieczenia i jeszcze raz dokładnie zblendować
  8. Tortownicę ok. 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia
  9. Wylać ciasto na tortownicę
  10. Piec 30 min w 180 stopniach

Absolwentka Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Doktorantka w Katedrze Żywności Funkcjonalnej, Ekologicznej i Towaroznawstwa SGGW. Naukowo analizuje zawartości związków biologicznie czynnych w żywności pochodzącej z produkcji ekologicznej, a hobbystycznie – gotuje i piecze.

Skomentuj

Musisz być zalogowany aby skomentować