Jaglane ciasto z mrożonymi owocami

Ciasto z kaszy jaglanej z mrożonymi malinami, które można przyrządzić o każdej porze roku. 

Składniki:

  • 300 g kaszy jaglanej
  • 150 ml mleka roślinnego (kokosowe, ryżowe lub migdałowe)
  • 30 ml oleju kokosowego
  • 2 jajka
  • 100 g ksylitolu
  • łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • 250 g mrożonych owoców (malin, wiśnie, jeżyny)

Przygotowanie: Kasze jaglaną przepłukać wodą, a następnie gotować w ok. 500 ml wody aż kasza wchłonie całą wodę. Do ugotowanej kaszy dodać mleko, olej i jajka i dokładnie zbledować na gładką masę. Do masy dodać ksylitol i sodę i ponownie zblendować. Masę przełożyć do tortownicy o średnicy ok. 24 cm. Na górze ciasta ułożyć owoce. Piec ok. 60 min w 180 st.C.

Absolwentka Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Doktorantka w Katedrze Żywności Funkcjonalnej, Ekologicznej i Towaroznawstwa SGGW. Naukowo analizuje zawartości związków biologicznie czynnych w żywności pochodzącej z produkcji ekologicznej, a hobbystycznie – gotuje i piecze.

Skomentuj

Musisz być zalogowany aby skomentować