Botwinka

Składniki:

  • 2 pęczki botwiny
  • nieduży pęczek koperku
  • pęczek grubego szczypioru
  • cytryna
  • śmietana
  • sól, pieprz, liść laurowy i ziele angielskie

Przygotowanie: Botwinę, koperek i szczypiorek posiekać na drobne kawałki i wrzucić do lekko posolonego wrzątku. Dodać liście laurowe i ziele angielskie (wedle uznania). Gotować na wolnym ogniu przez kilka minut. Następnie zaprawić sokiem z cytryny i jeszcze gotować do miękkości. Zabielić śmietaną i doprawić do smaku.

Trackback from your site.

Absolwentka Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Doktorantka w Katedrze Żywności Funkcjonalnej, Ekologicznej i Towaroznawstwa SGGW. Naukowo analizuje zawartości związków biologicznie czynnych w żywności pochodzącej z produkcji ekologicznej, a hobbystycznie – gotuje i piecze.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.