Ciasto pomidorowe

Składniki:

  • 200 g mąki (pszennej lub ryżowej)
  • puszka pomidorów krojonych
  • 30 g oleju kokosowego
  • 60 g ksylitolu
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta cynamonu
  • szczypta imbiru

Przogotowanie: Do misku wsypać mąkę, dodać pomidory (po odsączeniu zalewy), olej kokosowy, ksylitol, proszek do pieczenia i przyprawy. Wszystko dokładnie zblendować na jednolitą masę. Przełożyć do keksówki i piec przez ok. 45 min w 180 stopniach.

Absolwentka Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Doktorantka w Katedrze Żywności Funkcjonalnej, Ekologicznej i Towaroznawstwa SGGW. Naukowo analizuje zawartości związków biologicznie czynnych w żywności pochodzącej z produkcji ekologicznej, a hobbystycznie – gotuje i piecze.

Skomentuj

Musisz być zalogowany aby skomentować