Domowe masło orzechowe

Składniki:

  • 400 g orzechów ziemnych nieprażone i niesolone (ewentualnie inne orzechy: nerkowce, migdały – ważne jest, aby nie zawierały dodatkowego tłuszczu i nadmiaru soli)
  • sól
  • olej sezamowy lub lniany

Przygotowanie: Orzechy wyłożyć na blachę piekarnika przykrytą papierem do pieczenia i podprażyć przez ok. 15 min w temperaturze 160 stopni. Po ostygnięciu orzechy wsypać do misy blendera, dodać łyżeczkę soli oraz dwie łyżeczki oleju (rodzaj oleju w zależności od upodobania) i wszystko razem blendować, aż do momentu uzyskania konsystencji masła.

Absolwentka Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Doktorantka w Katedrze Żywności Funkcjonalnej, Ekologicznej i Towaroznawstwa SGGW. Naukowo analizuje zawartości związków biologicznie czynnych w żywności pochodzącej z produkcji ekologicznej, a hobbystycznie – gotuje i piecze.

Skomentuj

Musisz być zalogowany aby skomentować