Makowiec wegański

Składniki

  • 200 g maku mielonego
  • 2 szklanki mleka roślinnego (np. migdałowe)
  • 50 g oleju kokosowego
  • 100 g miodu
  • 6 łyżek mąki kokosowej
  • 2 łyżki czerwonego wina
  • 2 łyżeczki soku z pomarańczy
  • ulubione bakalie
  • 50 g gorzkiej czekolady

Przygotowanie: Mak gotować z mlekiem roślinnym do momentu aż całe mleko zostanie wchłonięte. Dodać olej kokosowy, miód i mąkę i wszystko dokładnie zblendować. Do masy dodać wino, sok z pomarańczy, ulubione bakalie i wymieszać do połączenia się ze sobą składników. Przełożyć do blachy i piec przez 45 minut w 180 stopniach. Czekoladę rozpuścić w gorącej kąpieli wodnej i polać nią upieczone ciasto.

A do ciasta warto przeczytać jakie właściwości posiada mak.

Absolwentka Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Doktorantka w Katedrze Żywności Funkcjonalnej, Ekologicznej i Towaroznawstwa SGGW. Naukowo analizuje zawartości związków biologicznie czynnych w żywności pochodzącej z produkcji ekologicznej, a hobbystycznie – gotuje i piecze.
Może ci się też spodobać

Skomentuj

Musisz być zalogowany aby skomentować