Pyzy, czyli knedle ziemniaczane

Ziemniaki, jeśli tylko zostaną odpowiednio przyrządzone, nie muszą po spożyciu drastycznie podnosić poziomu cukru we krwi. Wystarczy, że po ugotowaniu i ostudzeniu w temperaturze pokojowej, wstawimy je na kilka godzin do lodówki. Można je później ponownie odgrzać, a i tak nadal będą warzywem o niskim indeksie glikemicznym.

Co można zrobić z porcją ugotowanych ziemniaków, które zostały z obiadu lub kolacji?

Pyzy

Składniki:

  • 600 g ugotowanych, zimnych ziemniaków
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki mąki ryżowej
  • szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki ugotować, odlać wodę i schłodzić w lodówce. Jednak najlepsze będą ziemniaki z dnia poprzedniego.
  2. Do miski włożyć ugotowane ziemniaki, dodać mąkę ziemniaczaną, mąkę ryżową i szczyptę soli. Następnie krótko wyrabiać masę, tak aby wszystkie składniki się połączyły.
  3. Mokrymi dłońmi formować pyzy.
  4. Zagotować w garnku osoloną wodę. Do wrzącej wody delikatnie włożyć pyzy, które opadną na dno. Od czasu do czasu mieszać łyżką cedzakową. Od momentu, gdy pyzy wypłyną na powierzchnię, gotować je jeszcze przez 4 minuty.
  5. Pyzy można podawać od razu po wyłowieniu lub schłodzić i ponownie podgrzewać.

Jest to podstawowy przepis na ciasto. Pyzy można przyrządzać z różnego rodzaju farszem, na słodko lub na słono. Aby danie to miało ciągle niski indeks glikemiczny, należy zwracać uwagę również na IG składników nadzienia.

Absolwentka Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Doktorantka w Katedrze Żywności Funkcjonalnej, Ekologicznej i Towaroznawstwa SGGW. Naukowo analizuje zawartości związków biologicznie czynnych w żywności pochodzącej z produkcji ekologicznej, a hobbystycznie – gotuje i piecze.

Skomentuj

Musisz być zalogowany aby skomentować