O diecie w internecie

Tematyka związana z żywnością i dietami to jedno z bardzo popularnych zagadnień poruszanych w internecie. W sytuacji, gdy swoje przepisy i porady dietetyczne może publikować każdy bez względu na posiadaną wiedzę i doświadczenie, pojawia się problem, jak z gąszczu informacji wyłowić te wartościowe i prawdziwe. Dotyka on przede wszystkim osób, które szukają informacji o tym, co jeść w różnych stanach chorobowych. O ile nieudany przepis na szarlotkę oznacza stracony czas i pieniądze, o tyle w przypadku błędnej informacji o wartości medycznej konsekwencje mogą być naprawdę poważne.

Skąd błędy?
Internet to medium bardzo demokratyczne. Własną stronę czy bloga na dowolny temat może tu prowadzić każdy. To także bardzo ważna przestrzeń dla marketingowców.

Jednak nawet jeśli uda nam się wyłowić artykuły, których celem jest wyłącznie sprzedaż konkretnego produktu, to nadal istnieje całkiem duże ryzyko uzyskania informacji, które – delikatnie mówiąc – mijają się z prawdą. Zalecenia żywieniowe, które niewiele mają wspólnego z aktualną wiedzą, można znaleźć nie tylko na amatorskich forach, lecz także na stronach internetowych szpitali i innych ośrodków opieki zdrowotnej, a nawet poradni dietetycznych.

Dietetycy i inne osoby udzielające porad dotyczących prawidłowego żywienia powinni przede wszystkim na bieżąco aktualizować swoją wiedzę w oparciu o najnowsze badania naukowe. Czy jednak na pewno wszyscy internetowi doradcy to robią?

Jak szukać dobrze
Szukając wiedzy w internecie, przede wszystkim warto zwrócić uwagę na:

  • autora informacji – im więcej o nim wiemy, tym lepiej;
  • właściciela strony internetowej – na pewno z większą czujnością powinniśmy podchodzić do wiadomości zamieszczonych na stronie producenta żywności niż ośrodka opieki zdrowotnej;
  • źródła konkretnej informacji – autor materiału powinien podać bibliografię, którą posiłkował się przy zdobywaniu wiedzy na dany temat;
  • data publikacji materiału lub jego aktualizacji – im nowszy materiał, tym większa szansa, że będzie on zgodny z aktualną wiedzą na dany temat;
  • jakość przekazywanych informacji – dobrze, gdy porady żywieniowe poparte są konkretnymi danymi dotyczącymi korzyści i skuteczności.

Dobrze zwrócić uwagę, czy zamieszczone porady nie mają cech reklamy. Nie warto jednak dyskredytować jakiejś informacji tylko dlatego, że umieszczono ją na stronie na przykład producenta żywności. Coraz częściej zdarza się bowiem, że teksty tam zawarte zostały przygotowane przez obiektywnych specjalistów. Trzeba też pamiętać, że w błąd może nas wprowadzić doświadczony dietetyk, który jakiś czas temu przestał interesować się najnowszymi doniesieniami ze swojej dziedziny. Jeśli jednak konkretne porady żywieniowe odwołują się do aktualnego stanu wiedzy w tym zakresie, z dużym prawdopodobieństwem można im zaufać jako wiarygodnym i wartym stosowania.

Absolwentka Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Doktorantka w Katedrze Żywności Funkcjonalnej, Ekologicznej i Towaroznawstwa SGGW. Naukowo analizuje zawartości związków biologicznie czynnych w żywności pochodzącej z produkcji ekologicznej, a hobbystycznie – gotuje i piecze.

Skomentuj

Musisz być zalogowany aby skomentować