Wege roladki z bakłażana

Składniki:

  • bakłażan
  • 120 g wędzonego tofu
  • suszone pomidory
  • passata pomidorowa
  • przyprawy i zioła (sól, pieprz, czosnek, bazylia, oregano)

Przygotowanie: Bakłażana pokroić wzdłuż na cienkie plastry. Plastry posypać solą i odstawić na około 10 minut. Następnie na każdym z plastrów położyć pasek tofu oraz suszonego pomidora i zwinąć całość w roladki. Passatę pomidorową wymieszać z przyprawami i ziołami (wedle uznania) i połowę wlać do naczynia żaroodpornego. Roladki ułożyć na warstwie sosu pomidorowego i polać je resztą sosu. Posypać bazylią i oregano. Zapiekać przez około 30 min w 180 stopniach.

Wartość energetyczna i odżywcza: ok. 450 kcal, ok. 25 g białka, ok. 22 g węglowodanów, ok. 25 g tłuszczy

 

Absolwentka Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Doktorantka w Katedrze Żywności Funkcjonalnej, Ekologicznej i Towaroznawstwa SGGW. Naukowo analizuje zawartości związków biologicznie czynnych w żywności pochodzącej z produkcji ekologicznej, a hobbystycznie – gotuje i piecze.
Może ci się też spodobać

Skomentuj

Musisz być zalogowany aby skomentować