Wielkanocne babeczki z kremem kokosowym

Składniki:

  • 100 g mąki gryczanej
  • 50 g ksylitolu
  • 30 g oleju kokosowego
  • 100 g banana
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:

  • 100 g śmietanki kokosowej
  • łyżka cukru pudru z ksylitolu

+owoce suszone do dekoracji (np. rodzynki, jagody goji, żurawina)

Przygotowanie: Mąkę przesiać do miski, dodać ksylitol, olej kokosowy i banana. Dokładnie zblendować na gładką masę. Dodać proszek do pieczenia i wymieszać za pomocą blendera. Masę przełożyć do foremek na babeczki i piec w 180 stopniach przez ok. 20 min. Po tym czasie należy pozostawić babeczki do wystygnięcia przynajmniej przez 1 h. Śmietankę kokosową ubić z pudrem z ksylitolu przy użyciu miksera. Kremem udekorować babeczki i posypać je dowolnymi owocami suszonymi.

Trackback from your site.

Absolwentka Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Doktorantka w Katedrze Żywności Funkcjonalnej, Ekologicznej i Towaroznawstwa SGGW. Naukowo analizuje zawartości związków biologicznie czynnych w żywności pochodzącej z produkcji ekologicznej, a hobbystycznie – gotuje i piecze.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.