Ciasto z rabarbarem

Składniki:

  • 200 g rabarbaru
  • 50 g mąki jaglanej
  • 50 g mąki ryżowej
  • 30 g oleju kokosowego
  • 50 g mleczka kokosowego
  • 50 g gęstego jogurtu naturalnego
  • 2 jaja
  • 100 g ksylitolu
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie: Umyty rabarbar pokroić na małe kawałki. Utrzeć jaja z ksylitolem i powoli dodawać przesiane mąki, ciągle mieszając. Dodać proszek do pieczenia, olej, mleczko kokosowe i jogurt naturalny. Wymieszać na gładką masę. Dodać rabarbar i wymieszać za pomocą łyżki. Gotową masę przełożyć do formy keksówki i piec przez ok. 30 min w 200 stopniach.

Ilość na 4 porcje.

1 porcja ok. 250 kcal, Białko 6 g, Węglowodany 37,5 g, Tłuszcze 13 g

Trackback from your site.

Absolwentka Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Doktorantka w Katedrze Żywności Funkcjonalnej, Ekologicznej i Towaroznawstwa SGGW. Naukowo analizuje zawartości związków biologicznie czynnych w żywności pochodzącej z produkcji ekologicznej, a hobbystycznie – gotuje i piecze.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.