Dietetyczne lody

Składniki:

  • 4 dojrzałe banany (ok. 400 g)
  • czekolada gorzka 90% kakao (50 g)
  • kakao (ok. 1 łyżka)
  • laska wanilii

Przygotowanie: 3 banany obrać ze skórki, pokroić na plasterki i włożyć do zamrażarki na ok. 3 godziny. Do blendera wrzucić pokrojonego banana niezamrożonego, kakao, czekoladę, wanilię i zamrożone banany. Blendować przez kilka minut do uzyskania jednolitej kremowej konsystencji. Lody przekłożyć do plastikowego pojemnika z pokrywką i wkłożyć do zamrażarki na ok. 1 godzinę.

Trackback from your site.

Absolwentka Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Doktorantka w Katedrze Żywności Funkcjonalnej, Ekologicznej i Towaroznawstwa SGGW. Naukowo analizuje zawartości związków biologicznie czynnych w żywności pochodzącej z produkcji ekologicznej, a hobbystycznie – gotuje i piecze.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.