Chłodnik

Składniki:

  • kefir 500 ml
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1/2 ogórka
  • kilka rzodkiewek
  • 1 łyżka szczypiorku
  • 4 łyżki koperku
  • pieprz i sól

Przygotowanie: Umyte warzywa pokroić w kostkę,  posiekać szczypiorek i koperek, dodać do pokrojonej rzodkiewki i ogórka. Całość zalać kefirem i przyprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Schłodzić w lodówce.

Absolwentka Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Doktorantka w Katedrze Żywności Funkcjonalnej, Ekologicznej i Towaroznawstwa SGGW. Naukowo analizuje zawartości związków biologicznie czynnych w żywności pochodzącej z produkcji ekologicznej, a hobbystycznie – gotuje i piecze.

Skomentuj

Musisz być zalogowany aby skomentować