Domowa czekolada

Składniki

  • 50 g masła kakaowego
  • 50 g masła orzechowego (np. migdałowego lub z nerkowców)
  • 30 g kakao
  • ksylitol (wedle uznania)

Przygotowanie: Masło kakaowe rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać do niego masło orzechowe, kakao i stopniowo ksylitol. Blendować wszystko na gładką masę, sprawdzając czy jest wystarczająco słodka. Gotową masę przełożyć do formy na czekoladę lub na lód i wstawić do lodówki minimum na 2 h.

Trackback from your site.

Absolwentka Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Doktorantka w Katedrze Żywności Funkcjonalnej, Ekologicznej i Towaroznawstwa SGGW. Naukowo analizuje zawartości związków biologicznie czynnych w żywności pochodzącej z produkcji ekologicznej, a hobbystycznie – gotuje i piecze.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.