Dżem truskawkowy bez dodatku cukru

Składniki:

  • 1 kg truskawek (waga po odszypułkowaniu)
  • 15 g pektyny
  • 250 g ksylitolu
  • 1 łyżka soku z cytryny

Przygotowanie: Truskawki w całości wrzucić do garnka, pektynę wymieszać dokładnie z 100 g ksylitolu, wsypać do truskawek i dokładnie wymieszać. Gotować do uzyskania odpowiedniej konsystencji, następnie wsypać resztę ksylitolu i gotować jeszcze przez 5-10 minut. Dodać sok z cytryny i wymieszać, wyłączyć palnik, przelać dżem do wyparzonych słoiczków, zakręcić i pasteryzować przez 20 minut.

Trackback from your site.

Absolwentka Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Doktorantka w Katedrze Żywności Funkcjonalnej, Ekologicznej i Towaroznawstwa SGGW. Naukowo analizuje zawartości związków biologicznie czynnych w żywności pochodzącej z produkcji ekologicznej, a hobbystycznie – gotuje i piecze.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.