• Post Slideshow Image

Dietetyczne ciasto cytrynowe

  • Post Slideshow Image

Składniki:

  • 180 g jogurtu naturalnego
  • 100 g ksylitolu
  • 100 g mąki ryżowej
  • 50 g mąki jaglanej
  • 4 jaja
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • laska wanilii
  • 2 jabłka
  • sok z 1 cytryny

Przygotowanie:  Jaja utrzeć z ksylitolem, dodać do nich mąkę, jogurt oraz wanilię. Następnie zetrzeć jabłka i wymieszać je z wcześniej przygotowaną masą. Wycisnąć sok z cytryny i dodać do ciasta. Dosypać 2 łyżeczki proszku do pieczenia i wszystko dokładnie wymieszać. Całość przełóżyć do okrągłej foremki i piec przez 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

 

Absolwentka Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Doktorantka w Katedrze Żywności Funkcjonalnej, Ekologicznej i Towaroznawstwa SGGW. Naukowo analizuje zawartości związków biologicznie czynnych w żywności pochodzącej z produkcji ekologicznej, a hobbystycznie – gotuje i piecze.

Skomentuj

Musisz być zalogowany aby skomentować