Śliwki pod owsianą kruszonką

Składniki:

  • 500 g śliwek
  • 60 ml miodu
  • 30 ksylitolu
  • 120 g płatków owsianych
  • 30 g oleju kokosowego

Przygotowanie: Śliwki odpestkować, pokroić na mniejsze kawałki i wymieszać z 30 ml miodu i ksylitolem. Śliwki przełożyć do 4 miseczek do zapiekania (około 10 cm średnicy). Płatki owsiane zmielić na mąkę i wymieszać z resztą miodu i olejem kokosowym. Przygotowaną kruszonkę rozłożyć na śliwkach i zapiekać w 180 stopniach przez około 25 minut. Udekorować miętą i cukrem pudrem z ksylitolu.

1 porcja zawiera: 300 kcal, 5 g białka, 40 g węglowodanów, 10 g tłuszczy

 

Absolwentka Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Doktorantka w Katedrze Żywności Funkcjonalnej, Ekologicznej i Towaroznawstwa SGGW. Naukowo analizuje zawartości związków biologicznie czynnych w żywności pochodzącej z produkcji ekologicznej, a hobbystycznie – gotuje i piecze.

Skomentuj

Musisz być zalogowany aby skomentować