Miechunka pomidorowa – owoc mało znany

Miechunka pomidorowa (Physalis ixocarpa) to gatunek rośliny jednorocznej. Należy do tej samej rodziny botanicznej co pomidor, papryka i oberżyna, czyli psiankowatych. Nazywana jest także rodzynkiem brazylijskim, wiśnią peruwiańską, jagodą inkaską lub wenezuelskim topo-tono. Wszystkie nazwy tej rośliny jednoznacznie wskazują na jej pochodzenie – gorący klimat Ameryki Południowej. Gatunek Physalis ixocarpa wywodzi się z centralnej części Meksyku, ale bardzo popularny jest również w Salwadorze i Gwatemali. W Polsce miechunka wciąż jest warzywem mało znanym, a szkoda. Zasługuje na uwagę ze względu na ciekawy wygląd, ale też łatwość uprawy i właściwości odżywcze.

Miechunkę uprawia się przede wszystkim jako roślinę dekoracyjną – a to ze względu na charakterystyczne ognisto-pomarańczowe lampiony, którymi jest otoczona. Wewnątrz misternej, podobnej do pergaminu otoczki kryje się kulisty owoc o aromacie będącym mieszanką smaków pomidora i ananasa. Owoce mają kolory od żółtego po fioletowy, a ich powierzchnia pokryta jest woskiem. Są soczyste, dosyć duże i ważą średnio 50-57 g. Dojrzałe opadają na ziemię.

 

Największe zbiory owoców miechunki rozpoczynają się od połowy sierpnia i trwają do października. Niestety roślina jest bardzo mało odporna na niskie temperatury – z tego względu sadzona w polskim klimacie jest rośliną jednoroczną. Nie ma dużych wymagań glebowych, dobrze wzrasta nie tylko w podłożach żyznych, lecz także piaszczystych i ubogich w składniki pokarmowe.

 

Owoce miechunki pomidorowej uznawane są za bardzo wartościowe warzywo. Zawierają kwercetynę, która jest dla miechunki tym, czym dla pomidora likopen. To żółty barwnik i antyutleniacz z grupy flawonoidów. Działa przeciwzakrzepowo, przeciwutleniająco oraz przeciwzapalnie. Ma również silne właściwości przeciwhistaminowe, dlatego jest szczególnie polecana alergikom. Warzywo jest także dobrym źródłem witaminy C, poza tym zawiera dużo kwasów organicznych i pektyn.

 

Miechunka jest stosowana do dekoracji ogrodów, ale jej owoce znajdują zastosowanie także w kuchni. Nadają się do spożywania na surowo, jako dodatek do deserów i sałatek. Miechunka pomidorowa stanowi jeden z głównych składników sosu do tortilli peperonaty (przepis tutaj). Z kolei w naszym kraju wykorzystuje się ją do przyrządzania przetworów: marynat, kiszonek, konfitur, dżemów i przecierów (przepis tutaj).

Absolwentka Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Doktorantka w Katedrze Żywności Funkcjonalnej, Ekologicznej i Towaroznawstwa SGGW. Naukowo analizuje zawartości związków biologicznie czynnych w żywności pochodzącej z produkcji ekologicznej, a hobbystycznie – gotuje i piecze.

Skomentuj

Musisz być zalogowany aby skomentować