Dżem z miechunki pomidorowej

Składniki:

  • 1 kg owoców miechunki
  • 0,25 kg czarnego bzu
  • 0,25 kg cukru
  • 1 łyżeczka kwasku cytrynowego

Przygotowanie: Owoce miechunki pokroić, dodać obrane z ogonków owoce bzu oraz cukier i kwasek cytrynowy. Rozgotować, odparowywać ok. 10 min. Następnie napełnić słoiki i pasteryzować w zależności od pojemności słoika 10–15 min.

Absolwentka Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Doktorantka w Katedrze Żywności Funkcjonalnej, Ekologicznej i Towaroznawstwa SGGW. Naukowo analizuje zawartości związków biologicznie czynnych w żywności pochodzącej z produkcji ekologicznej, a hobbystycznie – gotuje i piecze.

Skomentuj

Musisz być zalogowany aby skomentować