Tarta z borówką wysoką (amerykańską)

Składniki:

  • 100 g ciasteczek zbożowych
  • 50 g masła lub oleju kokosowego
  • 1 opakowanie budyniu bez cukru
  • 300 ml mleka (krowiego lub roślinnego)
  • 30 g ksylitolu
  • 100 g borówek wysokich (amerykańskich)

Przygotowanie:

  1. Ciasteczka pokruszyć w blenderze.
  2. Dodać ciepłe masło lub olej kokosowy.
  3. Dokładnie zblendować.
  4. Masą wyłożyć formę o średnicy ok. 20 cm.
  5. Wstawić do lodówki na ok. 1 h.
  6. Budyń i ksylitol rozpuścić w 100 ml mleka.
  7. Zagotować pozostałe 200 ml mleka.
  8. Do gotującego mleka dodać rozpuszczony budyń z ksylitolem.
  9. Dokładnie wymieszać.
  10. Masę budyniową rozprowadzić na spodzie wyjętym z lodówki.
  11. Udekorować borówkami.

Skomentuj

Musisz być zalogowany aby skomentować