Peperonata

Składniki:

  • 1 kg owoców miechunki
  • 25–30 dag pomidorów czerwonych
  • 0,5–1 kg cukinii, patisona lub kabaczka
  • 2 szt. cebuli
  • 8–10 ząbków czosnku
  • 3–4 owoców papryki ostrej (może być słodka)
  • 2 łyżki stołowe oleju
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie: Pokrojoną cebulę podsmażyć na oleju (do zeszklenia), następnie dodać pokrojone pomidory, cukinię i miechunkę, podlać niewielką ilością wody (2 łyżki) oraz dodać sól, pieprz i inne przyprawy. Dusić na wolnym ogniu do miękkości (ok. 15 min). Pod koniec duszenia dodać pokrojony czosnek. Gorącą peperonatę układać w słojach. Zakręcić i pasteryzować (od 10 do 15 min). Peperonatę można spożywać bezpośrednio po przyrządzeniu na gorąco i na zimno z dodatkiem gotowanego mięsa lub kiełbasy.

Absolwentka Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Doktorantka w Katedrze Żywności Funkcjonalnej, Ekologicznej i Towaroznawstwa SGGW. Naukowo analizuje zawartości związków biologicznie czynnych w żywności pochodzącej z produkcji ekologicznej, a hobbystycznie – gotuje i piecze.

Skomentuj

Musisz być zalogowany aby skomentować