Walentynkowe czekoladowe babeczki z fasoli

Składniki:

  • puszka czerwonej fasoli
  • 2 mocno dojrzałe banany
  • 100 g mąki (owsiana, ryżowa, pszenna, jaglana)
  • łyżka oleju kokosowego
  • 2 łyżki kakao
  • 50 g czekolady gorzkiej (powyżej 75%)
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • ksylitol
  • ulubione owoce

Przygotowanie: Fasolę odsączyć z zalewy i wsypać do dużej miski.  Dodać banany, mąkę, kakao, olej i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie zblendować na jednolitą masę. Czekoladę pokroić w kostkę i dodać do masy. Wymieszać dokładnie łyżką. Piec w foremkach na babeczki w kształcie serc przez ok. 35 min w 180 stopniach. Przed podaniem babeczki posypać cukrem pudrem z ksylitolu i ozdobić ulubionymi owocami.

 

 

Absolwentka Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Doktorantka w Katedrze Żywności Funkcjonalnej, Ekologicznej i Towaroznawstwa SGGW. Naukowo analizuje zawartości związków biologicznie czynnych w żywności pochodzącej z produkcji ekologicznej, a hobbystycznie – gotuje i piecze.

Skomentuj

Musisz być zalogowany aby skomentować