Czekolada na gorąco z chili i skórką pomarańczową

Składniki:

  • 50 g czekolady 90%,
  • łyżeczka kakao bez cukru,
  • łyżeczka cukru lub innego słodzidła (ksylitolu, cukru kokosowego, syropu klonowego…),
  • 150 ml mleka 3,2%,
  • szczypta chili,
  • odrobina skórki z pomarańczy

Przygotowanie: Mleko zagotować w rondelku, dodać czekoladę i poczekać aż się rozpuści. Następnie dodać kakao i cukier. Wszystko dokładnie wymieszać. Pomarańczę dokładnie umyć  i zetrzeć z niej odrobinę skórki. Skórkę oraz chili dodać do gorącej czekolady i jeszcze raz wymieszać do połączenia się składników.

Więcej na temat zdrowotnych właściwości czekolady w artykule http://www.akademiadobregosmaku.sggw.pl/czekolada-na-zdrowie/

Absolwentka Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Doktorantka w Katedrze Żywności Funkcjonalnej, Ekologicznej i Towaroznawstwa SGGW. Naukowo analizuje zawartości związków biologicznie czynnych w żywności pochodzącej z produkcji ekologicznej, a hobbystycznie – gotuje i piecze.

Skomentuj

Musisz być zalogowany aby skomentować