Fit tarta z jabłkami

Składniki:

  • 100 g mąki ryżowej
  • 30 g otrąb owsianych
  • 60 g oleju kokosowego
  • 100 g daktyli
  • jajko
  • 2 jabłka
  • cynamon

Przygotowanie: Daktyle namoczyć przez kilka godzin we wrzątku. W melakserze wymieszać mąke, otręby, olej kokosowy, jajko i miekkie daktyle. Ciasto rozłożyć w formie na tarte. Jabłka pokroić w cienkie księżyce, ułożyć na cieście i posypać cynamonem. Piec w 180 stopniach przez 25 minut.

1500 kcal, 25 g białka, 190 g węglowodanów, 70 g tłuszczy

Absolwentka Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Doktorantka w Katedrze Żywności Funkcjonalnej, Ekologicznej i Towaroznawstwa SGGW. Naukowo analizuje zawartości związków biologicznie czynnych w żywności pochodzącej z produkcji ekologicznej, a hobbystycznie – gotuje i piecze.

Skomentuj

Musisz być zalogowany aby skomentować