Krem ze szparagów

Składniki:

  • 1 mała marchew
  • 1 pietruszka
  • natka pietruszki
  • ćwiartka selera
  • kawałek pora
  • liść laurowy
  • 500 g zielonych szparagów
  • 2 łyżki jogurut naturalnego gęstego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz, mielona gałka muszkatołowa

Przygotowanie: Do garnka wrzucić marchew, pietruszkę, natkę pietruszki, seler, por i 2 liście laurowe. Zalać wodą i zagotować. Od momentu, gdy woda zacznie wrzeć, warzywa gotować 15 minut. Następnie dodać pokrojone szparagi i gotować jeszcze przez 10 min. Zdjąć z gazu i chwilę odczekać, aby zupa lekko ostygła. Po tym czasie usunąć liście laurowe, dodać jogurt naturalny i oliwę. Zblendować na krem. Doprawić solą, pieprzem i mieloną gałką muszkatołową. Krem podawać udekorowany natką pietruszki.

Ilość na 4 porcje.

1 porcja: ok. 62 kcal, Białko: 3,5 g, Węglowodany: 4,25 g, Tłuszcze: 3 g

Trackback from your site.

Absolwentka Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Doktorantka w Katedrze Żywności Funkcjonalnej, Ekologicznej i Towaroznawstwa SGGW. Naukowo analizuje zawartości związków biologicznie czynnych w żywności pochodzącej z produkcji ekologicznej, a hobbystycznie – gotuje i piecze.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.