Malinowy sernik na zimno- bez dodatku cukru

Składniki:

  • twaróg mielony półtłusty 400 g
  • swieże maliny 500 g
  • ksylitol 40 g
  • żelatyna 30 g

Przygotowanie: Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody i odstawić do wystudzenia. 300 g malin przekłożyć do dużej miski i zblendować na mus. Dodać twaróg oraz ksylitol. Wszystko razem dokładnie zblendować na gładką masę. Następnie dodać przestudzoną żelatynę i miksować na młych obrotach w celu dokładnego wymieszania. Do masy dodać pozostałe 100 g malin i wszystko razem wymieszać. Całość przełożyć do tortownicy i schłodzić w lodówce do momentu stężenia żelatyny.

Absolwentka Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Doktorantka w Katedrze Żywności Funkcjonalnej, Ekologicznej i Towaroznawstwa SGGW. Naukowo analizuje zawartości związków biologicznie czynnych w żywności pochodzącej z produkcji ekologicznej, a hobbystycznie – gotuje i piecze.

Skomentuj

Musisz być zalogowany aby skomentować