Jaglane kulki

Składniki:

  • 100 g kaszy jaglanej
  • 40 g miodu
  • 40 g oleju kokosowego
  • 30 g mąki kokosowej
  • wiórki kokosowe
  • migdały

Przygotowanie: Kaszę opłukać w wodzie. Następnie zalać taką ilością wody, aby stanowiła ona podwójną objętość kaszy. Gotować pod przykryciem do wchłonięcia całej wody. Pozostawić do ostygnięcia. Do zimnej kaszy dodać miód, olej kokosowy i mąkę kokosową i zblendować na gładką masę. Z przygotowanej masy formować kulki, wkładając do każdej z nich migdał. Gotowej kulki posypać wiórkami kokosowymi. Schłodzić w lodówce przez ok. 1 godzinę.

Absolwentka Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Doktorantka w Katedrze Żywności Funkcjonalnej, Ekologicznej i Towaroznawstwa SGGW. Naukowo analizuje zawartości związków biologicznie czynnych w żywności pochodzącej z produkcji ekologicznej, a hobbystycznie – gotuje i piecze.

Skomentuj

Musisz być zalogowany aby skomentować