Migdałowo-kokosowy mazurek

Składniki:

Spód:

  • 100 g mąki migdałowej
  • 50 mąki kokosowej
  • 30 g miodu
  • 30 g oleju kokosowego

Krem:

  • 200 g śmietanki kokosowej
  • 60 g daktyli

Dodatkowo:

  • płatki migdałowe do posypania

Przygotowanie: Mąkę migdałową, kokosową, miód i olej kokosowy wymieszać do połączenia. Gotową masą wyłożyć blachę o średnicy ok. 24 cm i wstawić do lodówki na około godzinę. W tym czasie namoczyć daktyle we wrzątku. Po upływie godziny odlać wodę i zblendować miękkie daktyle ze śmietanką kokosową. Masę wyłożyć na przygotowany wcześniej spód. Płatki migdałowe uprażyć na patelni i posypać nimi ciasto. Następnie ponownie schłodzić w lodówce przynajmniej przez godzinę.

Absolwentka Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Doktorantka w Katedrze Żywności Funkcjonalnej, Ekologicznej i Towaroznawstwa SGGW. Naukowo analizuje zawartości związków biologicznie czynnych w żywności pochodzącej z produkcji ekologicznej, a hobbystycznie – gotuje i piecze.

Skomentuj

Musisz być zalogowany aby skomentować