Żółty koktajl cytrusowy

Składniki:

  • 2 pomarańcze
  • pół cytryny
  • świeży korzeń imbiru
  • kurkuma

Przygotowanie:Pomarańcze obrać i rozdzielić na części, wycisnąć sok z połowy cytryny, świeży korzeń imbiru zetrzeć na tarce, składniki przełożyć do blendera, dodać szczyptę kurkumy, wszystko razem zmiksować.

Właściwości: Ten koktajl to prawdziwa bomba odpornościowa, która dodatkowo przyspiesza tempo przemiany materii. Dzięki wysokiej zawartości witamin C, E, A, które odpowiedzialne są za neutralizację wolnych rodników, wpływa na opóźnienie procesu starzenia oraz zapobiega występowaniu chorób układu krążenia.

Absolwentka Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Doktorantka w Katedrze Żywności Funkcjonalnej, Ekologicznej i Towaroznawstwa SGGW. Naukowo analizuje zawartości związków biologicznie czynnych w żywności pochodzącej z produkcji ekologicznej, a hobbystycznie – gotuje i piecze.

Skomentuj

Musisz być zalogowany aby skomentować