Sernik z serka wiejskiego

Składniki:

Masa serowa:

  • 500 g serka wiejskiego z zalewą
  • jajko
  • 50 g miodu
  • 32 g budyniu bez cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Truskawkowa pianka:

  • 100 g truskawek
  • 10 g ksylitolu
  • 10 g żelatyny

Przygotowanie: Wszystkie składniki na masę serową zblendować na gładką masę. Masę przekłożyć do formy o ok. 20 cm średnicy. Piec w kąpieli wodnej w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 min. Na kolejne 20 min zwiększyć temperaturę do 220 stopni. Następnie ponownie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze przez 20 min. Studzić w otwartym piekarniku. W tym czasie należy rozpuścić żelatynę w odrobinie wrzątku. Truskawki z ksylitolem zblendować na mus i dodać rozpuszczoną żelatynę. Ponownie zblendować i wylać mus na ostudzony sernik. Schłodzić w lodówcę przynajmniej przez godzinę.

ok. 950 kcal, Białko: ok. 80 g, Węglowodany: ok. 90 g, Tłuszcze: ok. 30 g

 

Trackback from your site.

Absolwentka Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Doktorantka w Katedrze Żywności Funkcjonalnej, Ekologicznej i Towaroznawstwa SGGW. Naukowo analizuje zawartości związków biologicznie czynnych w żywności pochodzącej z produkcji ekologicznej, a hobbystycznie – gotuje i piecze.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.