Pierniczki last minute

Składniki:

  • 200 g mąki (pszennej lub ryżowej)
  • 1 jajo
  • 100 g ksylitolu lub erytrolu
  • 50 g miękkiego oleju kokosowego
  • 50 g miękkiego masła klarowanego
  • 50 ml miodu
  • przyprawy korzenne
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki wymieszać razem w misce i zagnieść.
  2. Ciasto schłodzić w lodówce przez ok. 10 min.
  3. Ciasto rozwałkować i wyciąć dowolne kształty pierniczków.
  4. Pierniczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 15 min.
  6. Studzić w piekarniku z uchylonymi drzwiami.

Absolwentka Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Doktorantka w Katedrze Żywności Funkcjonalnej, Ekologicznej i Towaroznawstwa SGGW. Naukowo analizuje zawartości związków biologicznie czynnych w żywności pochodzącej z produkcji ekologicznej, a hobbystycznie – gotuje i piecze.

Skomentuj

Musisz być zalogowany aby skomentować