Zupa krem z fasolki szparagowej i cukinii

Składniki:

  • fasolka szparagowa – 250 g
  • cukinia – 250 g
  • ziemniaki – 200 g
  • cebula
  • czosnek
  • oliwa z oliwek
  • śmietana 18% lub jogurt naturalny
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

W garnku rozgrzać oliwę z oliwek i podsmażyć na niej cebulę i czosnek. Następnie dodać nieobraną cukinię pokrojoną w kostkę i smażyć  jeszcze przez ok. 3 min. Dodać ok. 2 litry wody, drobno pokrojone, obrane ziemniaki i fasolkę szparagową i gotować wszystko przez ok. 15 min. Po tym czasie dokładnie zblendować, dodać 2 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego i jeszcze raz zmiksować za pomocą blendera.

Absolwentka Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Doktorantka w Katedrze Żywności Funkcjonalnej, Ekologicznej i Towaroznawstwa SGGW. Naukowo analizuje zawartości związków biologicznie czynnych w żywności pochodzącej z produkcji ekologicznej, a hobbystycznie – gotuje i piecze.

Skomentuj

Musisz być zalogowany aby skomentować