• Post Slideshow Image
  • Post Slideshow Image

Wegański mazurek wielkanocny

  • Post Slideshow Image
  • Post Slideshow Image

Składniki:

Ciasto:

  • Mąka orzechowa – 100 g
  • Mąka (np. owsiana) – 300 g
  • Ksylitol – 80 g
  • Pasta orzechowa – 200 g
  • Mleczko kokosowe – 2 łyżki
  • Dojrzały banan – 1 sztuka
  • Proszek do pieczenia – łyżeczka

Wypełnienie:

  • Mus jabłkowy – 1 słoik (ok. 800 g)
  • Agar – 6 gramów

Dekoracja:

  • Migdały
  • Skórka pomarańczowa
  • Mak

Przygotowanie:

Ciasto: Mąki umieścić w misce i dodać ksylitol, pastę orzechową, mleczko koksowe, dojrzałego banana i proszek do pieczenia. Dokładnie rozetrzeć rękami. Ciasto zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na ok. godzinę. Po tym czasie ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastem należy pokryć dno formy i utworzyć ranty na ok. 1 cm wysokości. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez ok. 30 minut.  Po upieczeniu odstawić do wystudzenia.

Wypełnienie: Rozpuścić agar w połowie szklanki wody i mieszać do momentu pozbycia się mętnego zabarwienia i morskiego zapachu. Następnie mus jabłkowy umieścić w garnku, dodać rozpuszczony agar i całość gotować przez ok. 5-10 minut. Masę przełożyć na ostudzone ciasto, udekorować i poczekać do stężenia.

Skomentuj

Musisz być zalogowany aby skomentować