Ciasto z dyni

Składniki:

  • 200 g miąższu dyni
  • 100 g mąki jaglanej
  • 50 g mąki ryżowej
  • 2 jaja
  • 50 g oleju kokosowego
  • 50 g ksylitolu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cynamon i kardamon

Przygotowanie: Dynię pokroić na małe kawałki i zblendować na gładką masę. Do dyni dodać obie mąki oraz płynny olej kokosowy i wszystko razem dokładnie wymieszać. Jaja utrzeć z ksylitolem i następnie dodać do masy dyniowej. Wymieszać. Na koniec dosypać proszek do pieczenia, cynamon i kardamon wedle uznania i jeszcze raz wszystko wymieszać za pomocą łyżki. Ciasto przełożyć do formy i piec przez ok. 45 min w 180 stopniach.

Absolwentka Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Doktorantka w Katedrze Żywności Funkcjonalnej, Ekologicznej i Towaroznawstwa SGGW. Naukowo analizuje zawartości związków biologicznie czynnych w żywności pochodzącej z produkcji ekologicznej, a hobbystycznie – gotuje i piecze.

Skomentuj

Musisz być zalogowany aby skomentować