Pączki ze zdrowymi tłuszczami

Składniki

  • mąka migdałowa 100 g
  • mielone siemie lniane 50 g
  • 40 g pasty tahini
  • 100 g daktyli
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 250 ml mleka roślinnego (np. ryżowe, migdałowe, kokosowe)
  • ksylitol

Przygotowanie: Daktyle namoczyć we wrzątku przez około 1 godzinę. Dodać wszystkie suche składniki, tahini oraz stopniowo dolewać mleko. Wyrabiać masę. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, ukłożyć uformowane kulki. Piec w 180 stopniach przez 20 min. Ksylitol utrzeć na puder i posypać nim pączki.

 

Absolwentka Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Doktorantka w Katedrze Żywności Funkcjonalnej, Ekologicznej i Towaroznawstwa SGGW. Naukowo analizuje zawartości związków biologicznie czynnych w żywności pochodzącej z produkcji ekologicznej, a hobbystycznie – gotuje i piecze.

Skomentuj

Musisz być zalogowany aby skomentować