Domowy chleb

Składniki:

  • 500 g mąki żytniej pełnoziarnistej typ 2000
  • 500 g mąki żytniej chlebowej typ 720
  • 300 g zakwasu
  • 700 ml wody letniej
  • 2 łyżeczki soli
  • dodatki: siemię lniane, pestki słonecznika, dyni

Przygotowanie: Wszystkie składniki wsypać do dużej miski i wymieszać. Przygotowane ciasto pozostawić w ciepłym miejscu na około 8 godzin. Formę do chleba natłuszczamy, obsypujemy mąką i wykładamy do niej wyrośnięte ciasto. Pozostawiamy w formie na kolejne 2 godziny. Po tym czasie pieczemy w 200°C przez około godzinę. Po upieczeniu chleb przekładamy z formy na kratkę i czekamy do ostudzenia.

Absolwentka Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Doktorantka w Katedrze Żywności Funkcjonalnej, Ekologicznej i Towaroznawstwa SGGW. Naukowo analizuje zawartości związków biologicznie czynnych w żywności pochodzącej z produkcji ekologicznej, a hobbystycznie – gotuje i piecze.

Skomentuj

Musisz być zalogowany aby skomentować