Fit babka wielkanocna

Składniki:

  • 100 g mąki ryżowej
  • 30 g mąki kukurydzianej
  • 4 jaja
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 50 g ksylitolu
  • proszek do pieczenia
  • cytryna

Przygotowanie: Żółtka jaj utrzeć z ksylitolem, a białka ubić na sztywną pianę. Do żółtek przesiać obie mąki, dodać jogurt naturalny i łyżeczkę proszku do pieczenia. Wszystko razem zmiksować. Następnie dodać pianę z białek. Cytrynę dokładnie umyć . Setrzeć z niej skórkę i dodać do masy. Wymieszać. Masę przełożyć do formy na babkę. Pieć w 180 stopniach przez ok. 35 minut.

Trackback from your site.

Absolwentka Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Doktorantka w Katedrze Żywności Funkcjonalnej, Ekologicznej i Towaroznawstwa SGGW. Naukowo analizuje zawartości związków biologicznie czynnych w żywności pochodzącej z produkcji ekologicznej, a hobbystycznie – gotuje i piecze.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.