Sernik z domową galaretką

Składniki:

Masa sernikowa:

  • 300 g serka naturalnego
  • 50 g ksylitolu
  • 10 g żelatyny

Galaretka:

  • 15 g żelatyny
  • 15 g ksylitolu
  • 100 g owoców (truskawki, maliny)

Przygotowanie: 10 g żelatyny rozpuścić we wrzątku i poczekać do ostygnięcia. Serek zmiksować z ksylitolem i dodać żelatynę. Wszystko dokładnie wymieszać i przełożyć do tortownicy o średnicy ok. 25 cm. Wstawić do lodówki, a w tym czasie przygotować galaretkę. 15 g żelatyny i 15 g ksylitolu rozpuścić w 200 ml wrzątku. Część owoców rozgnieść widelcem, a powstały z nich sok dodać do żelatyny. Wymieszać i poczekać aż ostygnie. Na masie sernikowej rozłożyć ulubione owoce, a następnie zalać ostudzoną galaretką. Wstawić do lodówki minimum na godzinę.

Ilość na 4 porcje.

1 porcja: ok. 200 kcal, 12 g Białka, 20 g Węglowodanów, 4 g Tłuszczu

Absolwentka Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Doktorantka w Katedrze Żywności Funkcjonalnej, Ekologicznej i Towaroznawstwa SGGW. Naukowo analizuje zawartości związków biologicznie czynnych w żywności pochodzącej z produkcji ekologicznej, a hobbystycznie – gotuje i piecze.

Skomentuj

Musisz być zalogowany aby skomentować