Świąteczne ciasto marchewkowe

Składniki

  • 2 jaja
  • 100 g ksylitolu lub erytrolu
  • 100 ml oleju roślinnego
  • 200 g marchewki
  • 50 g orzechów + 20 g do dekoracji
  • 150 g mąki (ryżowa, pszenna, owsiana)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • przyprawy korzenne
  • szczypta soli
Polewa
  • 50 g czekolady 90% kakao
  • 20 g oleju kokosowego

Przygotowanie

  1. Jaja ubić z ksylitolem.
  2. Dodać wybrany olej roślinny i zmiksować.
  3. Zetrzeć marchewkę i przełożyć ją do miski.
  4. Do miski z marchewką przesiać mąkę.
  5. Dodać masę jajeczną, proszek do pieczenia, szczyptę soli i ulubione przyprawy korzenne.
  6. Wszystko dokładnie zblendować.
  7. Dodać ulubione orzechy.
  8. Wymieszać dokładnie łyżką.
  9. Masę przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy keksowej.
  10. Piec w ok. 180 stopniach przez ok. 45 min.
  11. Po upieczeniu poczekać do ostygnięcia.
  12. Czekoladę i olej kokosowy rozpuścić w kąpieli wodnej i wymieszać.
  13. Przygotowaną polewą polać zimne ciasto i posypać orzechami.

 

Absolwentka Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Doktorantka w Katedrze Żywności Funkcjonalnej, Ekologicznej i Towaroznawstwa SGGW. Naukowo analizuje zawartości związków biologicznie czynnych w żywności pochodzącej z produkcji ekologicznej, a hobbystycznie – gotuje i piecze.

Skomentuj

Musisz być zalogowany aby skomentować