Kaczka pieczona z nadzieniem kurkowym

Składniki:
– kaczka około 1,5 kg

– kasza gryczana około 50 g (1/2 saszetki)

– kurki świeże lub mrożone (drobne) około 150 g

– duża cebula

– 3 jajka

– masło prawdziwe około 50 g

– kolendra świeża 3 łyżki

– majeranek suszony 2 łyżki

– oliwa z oliwek 3 łyżki

– pieprz i sól według uznania

 

Oczyszczoną kaczkę nasmarować oliwą, natrzeć majerankiem, solą i pieprzem. Dwa jajka ugotować na twardo. Kaszę ugotować i wystudzić. Cebulę pokrojoną w kostkę lekko podsmażyć na patelni, następnie dodać kurki i przez chwilę smażyć z cebulą. Połączyć składniki z kaszą. Dodać ugotowane i starte na tarce o małych oczkach jaja oraz kolendrę. Całość dokładnie wymieszać i doprawić solą oraz pieprzem. Wybić surowe jajo i ponownie wymieszać. Nadziać kaczkę farszem i zaszyć. Piec w piekarniku w temperaturze 190 ºC przez 1,5-2 h.

SMACZNEGO życzą pracownicy Zakładu Hodowli Drobiu Wydziału Nauk o Zwierzętach SGGW

Absolwentka Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Doktorantka w Katedrze Żywności Funkcjonalnej, Ekologicznej i Towaroznawstwa SGGW. Naukowo analizuje zawartości związków biologicznie czynnych w żywności pochodzącej z produkcji ekologicznej, a hobbystycznie – gotuje i piecze.

Skomentuj

Musisz być zalogowany aby skomentować